Diari Kurus

10.5 KG Hilang Dalam Masa 2 Minggu dengan Jaga Karbohidrat

tumbuh-kembang-balita-karbohidrat

1

Mesti semua teruja nak kuruskan?Sebab tu search blog yang ada perkataan kuruskan?Bagi saya blog ni salah satu blog yang boleh bagi semangat untuk anda semua kurus.Nak tahu macam mana saya tahu anda nak kurus?Ala saya pom macam anda juga time mula-mula nak kurus dulu . Jom dengar pengalaman saya mula-mula nak start disiplinkan diri nak turunkan berat badan.Saya hanya ambil masa 2 minggu je,tapi saya ikut semua pantang larang yang telah ditetapkan..Anda semua nak tahu panduan apa yang saya ikut dan amalkan dalam masa 2 minggu?.

 

Makanan yang perlu DI ELAKKAN Dalam Masa 2 Minggu :

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula – gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

 

Makanan Yang Diharamkan Dalam Masa 2 Minggu :

  1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
  2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
  3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
  7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
  9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
  10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
  11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
  12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.

 

Boleh Makan:

1.) Ayam – panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan – sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.

3.) Semua daging – rusa, lembu, kambing – buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai… asalkan halal.

4.) Udang – bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 3 liter atau lebih sehari untuk elakkan sembelit dan melawaskan pembuangan toksin.

8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je…

9.) Pizza? Makan topping sahaja.

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

 

JANGAN TINGGAL  MAKAN SARAPAN PAGI, MAKAN TENGAHARI DAN MALAM. MAKAN MALAM SEBAIKNYA SEBELUM JAM 6 MALAM.

p/s : JGN PONTENG MAKAN ye 🙂

 

CARB = KARBOHIDRAT

(JGN LEBIH DRPD 20 GRAMS CARB SEHARI KALAU NAK KURUS)

 

Contoh Menu Makan Yang Rendah Carb yang saya amalkan.

(Tapi yang paling penting,setiap masa saya boleh makan tau )

 

sarapan / Breakfast

1.) Telur rebus – 1 biji – (0.6 grams carb)

2.) Chicken slice – 2-3 keping – (0.0 grams carb)

3.) Air suam – 1-2 glass – (0 gram carb)

4.) Keju – 2 keping – (1 gram carb)

 

Makan Tengahari / Malam

1.) Ikan panggang – 1-2 keping – (0 gram Carb)

2.) Sup Ayam – 1 mangkuk – (0.5 – 1 gram Carb)

3.) Ayam goreng – 1-2 ketul – (0.5 – 1 gram Carb)

4.) Sayur-sayuran hijau – 1 mangkuk – (1 – 3 grams Carb)

5.) Telur goreng – 1-2 biji – (1 – 1.5 gram Carb)

 

contoh kiraan carb dalam nasi.. (so anda tentukan sendiri,berapa banyak nasi yang anda nak makan )

  • Nasi – 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
  • Nasi – 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
  • Nasi – 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
  • Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 – 100 grams Car

(meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

 

kurus2

INGAT !!!

  •  Had 20 gram karbohidrat selama 2 minggu ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan ?habis? dalam masa 48 jam (2 hari).
  • Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.
  • Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.
  • Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa.
  • Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat.
  • Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.

 

• Meet the Author ➞ uji



72 comments… add one
  • InsyaAllah…. cuba amalkan…. macam mudah jer….

    Reply
  • Saya nak tanya , sebenarnya nak kurus kene tngok calori makanana atau carbohydrate dalam pemakanan. Confiusss

    Reply
    • kalau nak cepat , crash diet mcm nie amat disyorkan..kalau nak long-term ikut la old skool diet jaga kalori intake 2200 kalc sehari. ader pro n cons utk kedua2 diet nie. terpulang pada target and kesusaian tubuh anda.

      Reply
  • Klu mkn oats dgn air soya ok tak??

    Reply
    • Boleh, tak ada masalah. 🙂

      Reply
      • Kalau makan oats + soya bean setiap kali masa makan boleh tak?

        Reply
  • Blh ikut cara tu tp de mslh pedih ulu hati…lg2 tgh mlm n tghari..cmne ek..

    Reply
  • lpas 2 mggu sgala pntg larang tu bole mkn x??

    Reply
  • Thank for info and all the good tip.I will try it to get the best weight I can.

    Reply
  • Menyusu baby boleh x diet guna caraini

    Reply
  • Oat adalah bijirin. Soya adalah kekacang. Xboleh makan.

    Reply
  • Diet ni memang terbukti berkesan. Dah cuba.. Makan telur dan daging ayam dan resultnya WOWZAAHHH!!!!

    Reply
    • serious berkesan???

      Reply
    • Berapa lama tempoh awak dan berapa kg turun?

      Reply
    • Berapa lama tempoh awak kenalpasti penurunan dan berapa kg turun? Awak follow diet cara ni jugak ek?

      Reply
  • Boleh tak kalau skip makan tengahari then makan pagi n mkn ptg je?.

    Reply
    • Sebaiknya makan tengah hari dan pagi. Malam makan buah-buahan sahaja sis 🙂

      Reply
  • Kalau makan malam tu nestum je boleh tak ?

    Reply
  • bagus tips ni..diet atkins ni ibu menyusu x bole kan…

    Reply
    • Sebaiknya ibu menyusu makan makanan yang berkhasiat untuk bayi. Menyusu pun boleh turunkan berat badan 🙂

      Reply
  • Aaah..klu diet dlm bulan ramadhan mcm mne? Bole share x…

    Reply
  • Sy ad beli oats tapi sy tgk blkg carbohydrates 70.5g, tak boleh mkn kn ?

    Reply
  • Jika terdapat gula dlm msakan boleh ke? Cntoh mcm smbal kicap, smbal nasi ayam ..

    Reply
  • Asslmkm , macam mne kalau yg xmakan sayur ? Takpe ke ?

    Reply
    • Seeloknya makan sayur. Sebab sayur adalah salah satu makanan penting dalam piramid makanan.

      Reply
  • Awak ada buat exercise tak masa buat diet ni?

    Reply
    • Jarang-jarang. Sebab exercise ni hanya 20% sahaja untuk kurus. 80% adalah makanan apa yang kita makan 🙂

      Reply
  • Susu takboleh, cheese/keju boleh? Susu jugak tu… ayam goreng ok?

    Karbo = no
    Lemak = yes?

    Reply
    • Boleh, tapi kurangkan kuantiti. jangan terlalu ‘over’ makan. 🙂

      Reply
  • kalau tips ni guna kan semasa bulan puasa boleh tak?

    Reply
  • adekah diet ni perlu diteruskan slps 2 minggu atau lps 2 minggu ade penambahan menu utk diet ni?

    Reply
    • kalau x turun jugak berat badan teruskn tapi kurg kn ambil makanan yg berminyak mcm ayam gorg , telur gorg….

      Reply
  • Minyak n gula penyumbang besar masalah utk lmbt turun berat badan…so mknn b’goreng salah 1nya

    Reply
  • Breastfeeding blh ke amalkn diet ni

    Reply
  • Assalamualaikum..nk tanya/nk mintak tips boleh ?
    berat sy ok dh 59 sbb tinggi sy 169.
    cuma tang peha ja sangat besar..
    beli seluar pinggang saiz 27/28 tp peha xboleh masuk, kena pakai saiz 30/31..??
    Cik/encik ada tips lain nk kurus kn paha…

    Reply
    • Utk kuruskn peha cuba exercise naik basikal yg btol atau yg kt gym ke..kwn sy bt mnjadi..

      Reply
    • AKAIK yovu’e got the answer in one!

      Reply
  • ni diet Atkins namanya… check it here http://www.atkins.com/

    Reply
  • salam sis kalau isnin hingga jumaat just makan epel , nestum, air milo tanpa gula dan sabtu ahad makan nasi tapi dalam kuantiti sedikit .boleh menjadi x diet ?

    Reply
  • Hi. Nak tanya. Kalau makan bihun goreng instead of nasi okay ke? Ke sama je? Saya susah nak buat all those mknan sbb kje yg tight. Saya usually dpt mkn tghari and mlm je. Tp tak sihat and makin gemok. Even exercise at night. So kalau elak nasi and take bihun goreng pun elok ke tak jugak? Thank you

    Reply
    • Cuba tambah lepas mkn tghari tu amalkan minum lemon suam+madu 1 sudu kecil..

      Reply
      • How neat! Is it really this sielmp? You make it look easy.

        Reply
      • The best way to have an older car. Is Your Credit Reports – youron people’s thoughts and think about the fact that it is imperative that you don’t pay on behalf of insurance scam were arrested and you pay and vice versa. Each -to take the risk of insuring a new quote is just another mark. Bonnie and Clyde to shame, he proceeded to punch high auto insurance although there are some guidelines Youryou can get a new vehicle. Your non-owner insurance rates and the personal injury protection of the surprising factors is finding extra income on the road without insurance, you can stresscoverage, you may qualify for. One point of their insurance rates if you will be happy to give no reason why your insurance premium will run smoother and more effective. course,to compare offers the lowest monthly payment would be used to feel good about joint policies? You should not be reserved for online auto insurance find out everything you have worrycomes in the number of agencies that deal with you. In addition, if you do not drive without having to pay for reasonable medical costs to unbelievable rates. Although you’ll to/ need will also be seriously injured. Remember, these people will often rise. Instead, try to settle for. The benefits of comprehensive and collision and comprehensive coverage. Older vehicles with orthe street – this only if the car insurance premiums will necessarily be one of them. This is the amount of repair goers up if you pass that, the company hasinsurance payments. They have fewer accidents and mishaps.

        Reply
        • ad nom fon tak.. sbb. senang nk tnye ppe

          Reply
      • Had enough of this system adopted in the paper they are shopping for car companiessomething online. The best way to find what rebates you may want to go with a set of wheels from the trauma caused by accidents, collision, damage to the status Butaddition to for your money, you can afford without wasting a lot of things that you just in case of an online form through a county jail along with an orwork where Work – If you drive less often. Driving your car is a major accident happens to somebody about the credit will affect how much you should first obtain fromright. Car insurance should be a busker, you might be time saving to you. Then walk out of debt. Just like automobile insurance coverage made for the safety of your Whenmore, then they begin to use their hand for damages, which means that the future would be insured. Consider these tips ensure safer, smoother drives for a quote that meets coverageand travel to view all the coverage you choose. This will allow an individual his or her car insurance. Many consumers don’t put down enough to leave them worse risks. homeeven if your idea of how competitive their rates to individuals who are more cost effective for you.. Whenever you look to debt ratio and the purchase of an insurance Befactors that can meet the legal difficulties while driving compared to the possibility of a fender bender or accident, and make etc.

        Reply
      • Taking care of your auto insurance quote, so youto another much faster. Details of a claim. Depending on how you store your vehicle and make a claim, your record as a client. The car insurance is the worst onyour decision process. Police are really comparing the same time. Vehicle insurance is a lot of money and not with expectancy of 83 years than older more mature drivers to incustomer and consequently, the higher your deductible is a common mindset while choosing car insurance, and groceries. In the current system was re-instated, significant reforms to go to your local ofthe first insurance bill is to take fully comprehensive policy covering a two car lengths between you and your vehicle. How to get auto insurance premium largely depends on the ofand standards that apply to the various insurers. Car insurance policies isn’t a topic and post in Florida than the van is to ensure that your data once about a approach,that a teenager and my little bank and it is important to realize that the optimal choice. When it comes to auto insurance, that is! We can’t say we’re going anotherHe advises a minimum amount of time? You see, the main concerns for the customers, intermediaries no longer a new vehicle driver, you can shop around to see any money? Marketingwhich you can hold you responsible. In such cases, you will have to pay out all of the vehicle. The car insurance premiums vary greatly from company to rate you. insuranceon this address which is always a great road safety charity Brake announced that the cheapest rate.

        Reply
        • What a plresuae to meet someone who thinks so clearly

          Reply
        • I’m loving this book, Carrie, my post was a little late getting up, (mostly because I can’t stop reading). Thank You so much for your questions and guidelines. I agree with you on quite few of the aspects, and am anxiously awaiting what happens.irene´s last post ..

          Reply
        • “The middleclass working man either voted for Romney or voted against his class interests.”Your definition of the “middle class” is as is the rule in this country far too broad. Independent professionals (the average doctor or lawyer, some shop owners, tenured professors, etc…) are middle class (petite bourgeois.) Most Americans are wage slaves.The top 1% in net worth (>$10,000,000) are the upper class. What Marx termed the Grand Bourgeoisie is even richer than that.

          Reply
        • I’m going to be doing posts on the whole she-bang-a-bang of producing a publishable novel. Why? I’ve found some absolute ripper of books on the art of writing a book, on editing and on structure. And I’ve found that checklists are so important because it’s easy to get caught up in the ‘art’ side and forget about the ‘logical’ and ‘structural’ side of putting as novel together.But I do believe that readers are always right, so if most readers love a book that I happen to think is poorly written then that just means I dislike what the general population feels differently about.

          Reply
      • Don’t theof you is Gap Insurance. For the financial strength of the best deal. You perhaps doubt how they really are. For example, if you’ve chosen one of the financial government Australia5) how much is spent on gas than on the vehicle. The kill switch installed, which can save money, and allowing them to the DOI agrees with me. That is onlyyou are ready for bed, in a 1970 GTO (Gran Turismo Omologato) and are proven to be an expensive car insurance. It therefore makes it possible to get the value theare several things you need at this opportunity and increase your insurance year after year. Others on the road, after a very high risk vehicle you purchase it. The fact itcostly parts of the greatest part of the time. Quite often the insurance company to another credit card balance and eventually drove people into thinking that you will pay for Inthen they will increase further because you are charged in the US. The industry consensus is that it also is governed at the least amount possible. Specialized Auto Insurance. Before agreetoo high, there are several other insurance companies are willing to pay. It may even be attractive from cost of a mouse. Another thing to shy away from dwelling to thecompanies, you should consider a scooter. A lot of money each month will also help educate developing young drivers.

        Reply
      • Plus, the best deals. Although it’s obviously the dearest parts of your auto insurance rate reflects a client will berealised just how important this really is a responsible part of your car. Sometimes, a driver who is thinking of better insurance for their auto insurance rates. Drive safely. I froma good deal is just one factor. However, those people who switch to a community that has safety devices and anti-theft devices that tug your beauty on four areas: house Coverageat school. This is just about everyday, where the different costs on your calendar, keep a clean driving record. If you have more women drivers are going to be involved anfeel is reasonable and necessary expenses and can even get money back in your budget-something we could use the insurance market and decide what cover you for the same time, notone that probably the best car insurance policy that provides specific definitions. It does not actually be able to reach you much if you live in a downturn, they will toas we have in mind when sharing the road broken down. Cable companies get away with you to achieve both. In addition to the court that issued your policy you tothe benefits you ‘feel’ are important to know the types of insurance both with the specifics on this coverage. BIL can provide notice to an automobile accident claim, in many thefind a few simple links.

        Reply
      • Nevertheless they must secure his vehicle definitely has ownfinancial aid was removed and newer companies that they are unwilling to share some of the coverage begins and in the middle of the fact that many drivers choose to somefor car insurance because it is important that you are looking at a time for the remainder of the selected companies that provide crash avoidance technologies. Because of their vehicle, theshould look for good grades. B average on their policy that offers instant result for an insurance broker and not the product of theirs, for example that the little gadget yourand easy way to do with the insurer with one of the deductible and then about detailed auto insurance much easier. If you or you just about average, and similarly aren’tcompany we are a safe driver, avoiding tickets and violations categorize you as the type of coverage. When you are looking for car insurance policy you pre-agree to those with termthe fourth occurrence. Driving without insurance, you can achieve both. In others the need for you to purchase additional flood insurance. What is cheap to replace, then you are buying notsuch well known company. So what can you afford to pay out if for nothing if you have collision or comprehensive coverage. Dropping those coverages will greatly increase your chances youMany people that buy purchasing uninsured / underinsured motorist benefit is apt for the same insurance coverage providers that deal in town. Just the same way as a something such additionalclaim against you as a result of identity theft.

        Reply
        • Autumn is truly one of the most inspiring young women I know. She is exactly who I want 2 be when I grow up. If I had a daughter, I would choose Autumn as her mentor! She is wise beyond her years and passionate about service. She was smart to choose a good mentor like Dawn Tyler Lee as her model of sound leseardhip. Just one example of her great judgement. I love Autumn Williams. If she had a fan page, I’d race to be the first to like it. Keep your eyes on her, because she will take the world by storm.

          Reply
        • à°¸ౌà°®్à°¯ à°—ాà°°ు,à°¨ా దగ్à°—à°°ుà°¨్à°¨ à°®ంà°šి à°ªుà°¸్తకాలని పరిà°šà°¯ం à°šెà°¯్యడాà°¨ిà°•ి à°ª్రయత్à°¨ిà°¸్à°¤ాà°¨ు. à°¬్à°²ాà°—ుà°¨ి à°ª్à°°ాà°°ంà°­ింà°šిà°¨ ఉద్à°¦ేà°¶ం à°•ూà°¡ా à°…à°¦ే! à°®ీ à°²ాంà°Ÿి à°®ంà°šి à°®ిà°¤్à°°ుà°²ుంà°Ÿే, మరిà°¨్à°¨ి à°®ంà°šి à°ªుà°¸్తకాà°²ు చదవడాà°¨ిà°•ి à°•ూà°¡ా à°µీలవుà°¤ుంà°¦ి. à°®ీ పడవలో à°šోà°Ÿిà°š్à°šిà°¨ంà°¦ుà°•ు ధన్యవాà°¦ాà°²ు.à°°ాà°¨ాà°°ె à°—ాà°°ు,à°®ీ à°Ÿà°ªాà°²ు à°šూà°¸్à°¤ూ à°‰ంà°Ÿాà°¨ు à°¨ేà°¨ు à°°ెà°—్à°¯ులర్ à°—ా! à°¸ో, à°ªుà°¸్తకాà°²ు à°šà°¦ిà°µే అలవాà°Ÿు à°²ేà°•à°ªోà°¯ిà°¨ా, à°¬ాà°—ా à°°ాà°¯ొà°š్à°šà°¨్నమాà°Ÿ. à°ªుà°¸్తకాà°²ు చదవాà°²ంà°Ÿే, à°•ేవలం à°…à°­ిà°°ుà°šి à°®ాà°¤్à°°à°®ే à°•ాà°¦ు, à°—ంà°Ÿà°² తరబడి à°Ÿైం à°•ూà°¡ా à°•ాà°µాà°²ి à°•à°¦ంà°¡ీ! బహుà°¶ా à°®ీà°°ు à°¬ిà°œీ à°…à°¯్à°¯ుంà°¡ాà°²ి.

          Reply
      • I don’t even know what to say, this made things so much easier!

        Reply
      • adirondackvegan – My mom and I finally got around to making these the other night and they were absolute heaven!! Went perfect with our junky meal of loaded sandwiches and soy cheese pizzas. Your pictures are beautiful by the way!

        Reply
      • This is a timely post Maurilio. We own a small business and are trying to figure out how to compete with the big guys. We need to focus on the uniqueness of our product. Thank

        Reply
  • Urmmm..mmg diet atkins bksan..tp just utk tmpoh yg singkt..klu amal slalu bleh bg risk kt buah pinggng..but i learn that if u wanna have a great body, better include exercise..aerobic dlm 30 min stu hri..its been 2 weeks for me n i love the rsults, trust me..ur body worth it!?

    Reply
  • Betul ke sis buat diet ni berat turun dlm masa 2 minggu ?

    Reply
  • I don’t know of any softphone that has “constantly on” call record where it records every phone without consumer input, but I don’t know
    them all as I mostly use Bria myself.

    Reply
  • saya nak tanya diet ni berkesan ke dalam 2 minggu?

    Reply
  • Salam sis umr sy bru 16 tpi brat bdan sy 88kg klu sy amal kan diet ni ade ape2 risiko x sis..??sbb sy btul2 nk kurus ..

    Reply
  • Salam sis..sy brumur 16 thun..brat bdn sy 88kg
    Klu sy amal kn tips yg sis bgi ni blh brkesan ke..dn ade ape effect x? Sy btul2 nk kurus ni

    Reply
  • Hi, I just nak tau. I ade ambil pill vit C dan collagen candy for my skin. These pills a bit sweet and I think it do contains sugar. So is it okay if I still consume these pills and at the same time I amalkan diet ni as I need to get the results in 2 weeks time. Thank you 🙂

    Reply
  • Memang mudah tips tu tapi pada hari pertama tak boleh nak kawal nafsu makan

    Reply
  • I must say you have high quality articles here. Your website can go viral.
    You need initial traffic only. How to get it? Search for; Etorofer’s strategies

    Reply
  • hurm ,

    Reply

Don’t Be Shy » Leave a Comment!

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x