//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Cara Paling Selamat Dan Cepat Untuk Turunkan Badan

Tahukah anda cara yang paling selamat dan cepat untuk menurunkan berat badan sehingga mencapai berat badan ideal. Kini, penyakit obesity terlalu meningkat di kalanagn masyarakat Malaysia. Ini kerana masyarakat Malaysia kurang mengambil berat masalah ini dan sering memikirkan perkara ini amat remeh.

obesiti

Kajian yang dihasilan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), seramai 29% penduduk dewasa mempunyai berat badan yang lebih dan 14% mengalami obesiti di Malaysia pada tahun 2006. Jadi berikut merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan juga selamat.

1. Pastikan makanan betul-betul hancur barulah ditelan.Kunyah makanan lebih lama dari biasa. Ini akan membuatkan anda berasa cepat kenyang lantas akan mengurangkan pengambilan makanan.

26.2

2. Amalkan memakan makanan yang kurang berlemak. Pastikan kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi jumlah gula yang tinggi seperti air berkarbonat, kuih muih, dan makanan segera.

26.3

3. Jika anda sering terasa lapar, makan nasi dalam kuantiti yang sedikit dan banyakkan makan lauk pauk, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menghilangkan rasa lapar.26.8

 

 

4. Jika anda terbangun dari tidur pada waktu malam dan terasa lapar, amalkan minum air kosong atau makan sebiji buah seperti epal atau pisang.

5. Pastikan anda tidak mengamalkan makan dilewat malam. Jika anda tergolong dalam golongan ini, kurangkan pengambilan makanan sedikit demi sedikit dan makan selewat-lewatnya 3 jam sebelum masuk tidur.

fridge with food

fridge with food

6. Pastikan anda tidak terlepas waktu makan anda hanya kerana ingin menurunkan berat badan. Anda hanya akan berjaya menurunkan metabolisme badan sahaja dengan cara ini. Langkah terbaik adalah makan 5-7 hidangan sehari tetapi dalam keadaan sederhana.

7. Pastikan anda mengawal nafsu makan anda kerana ia akan membuatkan anda makan lebih dari yang sepatutnya. Inilah sebabnya anda perlu makan 5-7 kali hidangan sehari demi untuk mengawal nafsu makan anda.

8. Jika anda masih gagal mengawal nafsu makan, anda boleh membeli ‘protein shakes’ dan memakannya di antara hidangan dua kali sehari iaitu antara sarapan dan makan tengahari serta antara makan tengahari dan makan malam.

9. Bagi memepercepatkan proses menurunkan berat badan, anda boleh mengunakan pil diet yang boleh dipercayai. Tetapi ia akan menjadi sia-sia jika anda tidak mengamalkan cara pemakanan yang betul dan sihat.26.5

10. Pasti kan anda meningkatkan aktiviti fizikal anda. Anda tidak semestinya perlu pergi ke gym atau berjogging di taman cukuplah sekadar anda memastikan anda harus berjalan sekurang-kurangnya 400 meter sehari. Objektif utama adalah untuk membakar lebih banyak kalori. Lakukan aktiviti seperti meletakkan kereta anda lebih jauh dari destinasi yang hendak dituju dan pilih untuk menggunakan tangga daripada menggunakan lif.

26.6

 

 

11. Buat senaman ‘sit up’ dan ‘push up’ setiap kali bangun tidur pada waktu pagi dan pada waktu petang selepas balik kerja. Lakukan sebanyak 20 kali setiap set. Tambah jumlah ‘sit up’ dan ‘push up’ dari hari ke hari sehingga mampu untuk membuat 100 kali setiap set. Dengan cara ini, anda bukan sahaja boleh menurunkan berat badan dengan cepat, malah berpotensi untuk mendapat abs yang cantik berketul-ketul.

26.7

• Meet the Author ➞ diarikurus0 comments… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x