//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Turun 5 Kg Dalam Masa Seminggu Dengan Hanya Bakar Kalori Di Badan Anda !!

-12544Nak kurangkan berat badan? Nak kurus sikit demi sikit? Lemak kat perut dah makin mengganas? Kenalah buat aktiviti untuk bakar kalori. Dengan beberapa aktiviti mudah yang biasa kita buat di rumah, mungkin kita mampu membakar hampir 300 kalori dengan cepat dan mudah.

Berapa banyak kalori yang anda perlukan biasanya ditentukan melalui jenis pekerjaan yang anda lakukan, umur dan jantina anda. Jika anda bekerja di dalam bidang yang memerlukan banyak tenaga dan aktif seperti buruh, petani, ahli sukan dan sebagainya, anda perlukan mengambil makanan yang banyak kalori.

Manakala jika pekerjaan anda memerlukan penggunaan tenaga yang sederhana, perlu bergerak dan banyak berdiri seperti guru, pengambilan kalori agak kurang jika dibandingkan dengan kumpulan yang sebelum ini. Dan jika kehidupan harian ataupun pekerjaan anda memang tidak memerlukan banyak bergerak dan sering duduk sahaja seperti bekerja di pejabat, anda memerlukan pengambilan kalori yang sedikit.

Bagi memudahkan anda mengira berapa banyak kalori yang diperlukan / gunakan, anda boleh merujuk kepada jadual di bawah sebagai panduan jumlah kalori yang anda perlukan.

KATEGORI UMUR KEPERLUAN KALORI DALAM SEHARI

kalari

*****So,semua dah tahukan berapa jumlah kalori yang anda perlukan,jadi yang mana kalori berlebihan tu boleh la buang ye. Jadi saya akan terangkan tentang cara-cara buang kalori  🙂

Contoh aktiviti mudah untuk bakar 100 kalori sehari

* Berjalan pantas 15 minit
* Lompat bintang 5 minit
* Senamrobik 15 minit
* Naik tangga 10 minit
* Sapu sampah 25 minit
* Basuh kereta 20 minit

35

BAKAR KALORI SEBELUM TIDUR

Makam Malam 3 Jam Sebelum tidur

 • Jika selepas makan dan anda terus  tidur akan membuat sebuah proses dalam pencernaan didalam tubuh melambat dan tentunya tak akan mampu berjalan dengan sempurna. Ini akan mengakibatkan masalah pencernaan yang menyebabkan sembelit. Sebaiknya anda makan malam sebelum jam 6 pm atau 7 pm.Ini membolehkan tubuh anda akan memiliki banyak waktu untuk  mencerna makanan dengan sempurna.

Lakukan aktiviti Ringan

 • Sambil anda menunggu selama 3 jam sebelum anda tidur, gunakanlah waktu tersebut untuk anda lakuakan aktiviti ringan seperti berjalan-jalan di kawasan rumah untuk melancarkan proses pencernaan . Sekiranya sistem pencernaan anda berfungsi dengan  baik, ini mampu meningkatkan metabolisme pada tubuh semasa anda tidur

Minum Teh Hijau Atau Air Lemon Sebelum Tidur

 • Minuman seperti teh hijau dan juga air lemon banyak mengandung zat antioksidan yang sangat tinggi. Zat antioksidan berfungsi untuk melindungi metabolisme tubuh. Sekiranya anda minum teh hijau dan  air lemon yang suam pada sebelum anda tidur akan dapat membakar lemak selama anda dalam keadaan tidur. Dua minuman ini juga  mampu mendetoks tubuh anda untuk lebih segar dan bertenaga untuk keesokan harinya

Tidur 7-8 Jam Sehari

 • Penelitian telah membuktikan bahwa kualitas tidur yang baik sangat penting bagi kesihatan seluruh tubuh. Orang yang memiliki gangguan tidur, metabolismenya akan lebih lambat dan berat badan akan bertambah dengan lebih cepat. Bila  tidur anda cukup, anda akan memiliki metabolisme tubuh yang baik untuk melakukan aktiviti seharian. Ini juga telah terbukti, aktiviti sel yang baik sewaktu tidur, akan dapat mengurangkan stress dan myegarkan tubuh

Sebenarnya anda mampu mengurankan berat badan dengan hanya bernafas. Tarik nafas melalui hidung, tahan dalam kiraan 1, dengan hembus melalui mulut. Nafas ini seharusnya berasal dari belakang tekak dan berakhir dari dalam perut. Apabila kita telah mempraktikkan dan selalu bernafas dengan cara ini, ia akan menjadi mekanisme semulajadi untuk membakar lebih kalori tanpa bersenam.

Memang menakjubkan bukan , apabila kita mengetahui kelebihan yang kita ada dalam badan kita. Dengan hanya melakukan perkara yang kita sudah selalu lakukan dapat membantu badan kita membakar kalori. Sungguh mengagumkan anugerah yang  diberikan kepada kita. Tinggal kita mencari cara menggunakannya dan menjaganya dengan baik.

OK..Selamat Mencuba semua 🙂

Sumber: 10 Cara Membakar Kalori Tanpa Bersenam – Fuh.My

• Meet the Author ➞ uji7 comments… add one
 • Sangat bermanfaat dan membantu ilmu yang dikongsikan terutamanya berkenaan teknik pernafasan

  Reply
  • Terima kasih! Sudilah lawat blog kami lagi ya. Kami update setiap hari insyaALLAH 🙂

   Reply
 • t.kasih ats info yg brguna..

  Reply
 • Hi, V.Good info..thank you dear.

  Reply
 • Panduan yang kemas dan menarik. Kena cuba semua tips ni.. harap-harap dapat kurang 5kg.

  Terima kasih !

  Reply
 • Sis sya nk tnya klu melakukn aktiviti berjoging selama 30 minit..adakah lemak yg terkumpul dlm badan akn terbakar time berjoging tdi?

  Reply
 • Sis sya nk tnya klu berjoging selama 30 minit..lemak dlm bdn akn terbakar ke selepas berjoging itu tdi?

  Reply

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x