//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 Cara Menghindari Perut Buncit

mengecilkan perut

Lemak pada bagian perut adalah salah satu jenis lemak yang paling berbahaya dari lemak tubuh yang anda miliki. Lemak di bagian perut adalah indikator penting untuk mengelak penyakit. Selain lemak di bagian perut bersifat kekenyalan yang boleh dikawal kerana kenaikan berat badan, lemak dibagian perut juga dapat mengawal kerana hormon di dalam tubuh. Stres adalah salah satu penyebab utama dalam meningkatkan kolestrol di dalam tubuh.

 

Berikut adalah 7 cara yang dapat anda lakukan untuk menghindari perut buncit :

 

  1. Latihan secara teratur

Dalam mendapatan berat badan yang ideal diperlukan dalam kehidupan sihat diantaranya dengan melakukan latihan secara teratur. Bagi anda yang ingin menghindari perut buncit sebaiknya rutin melakukan latihan seperti sit-up, yang bermanfaat untuk otot perut. Selain itu anda juga dapat membuat latihan fizikal seperti berlari dan berbagai jenis latihan yang memiliki manfaat untuk mengurangi lemak di tubuh terutamanya di bahagian perut.

 

  1. Makan secara teratur

Bagi anda yang melewatkan makan pada waktunya ia lebih berisiko tinggi dalam meningkatkan kadar kolestrol, sehingga menyimpan lebih banyak lemak terutama di bahagian perut. Mengambil makanan sihat seperti salad dan buah-buahan setiap hari dapat mengurangi penyimpanan lemak tubuh terutama di bahagian perut anda.

 

  1. Hindari Makanan Manis

Cara terbaik untuk menghindari perut buncit adalah dengan menghindari  makanan manis . Pengambilan gula menyebabkan perubahan yang tinggi terhadap kadar gula dalam darah.

 

  1. Meningkatkan vitamin C

Vitamin C banyak terdapat di dalam sayur dan buah seperti  buah jeruk, brokoli, pisang, dan paprika yang dapat membantu dalam menjaga antibodi di dalam tubuh. Vitamin C sangat penting dalam mengubah lemak menjadi tenaga

 

  1. Pemilihan makanan yang berkhasiat

Bagi anda yang ingin mendapatkan tubuh yang sihat terutama terhindar dari lemak di bahagian perut sebaiknya lebih seletif dalam memilih makanan. Makanan yang mengandung lemak tidak sihat merupakan musuh bagi anda yang ingin mendapatkan kesihatan tubuh dan berat badan yang ideal. Beberapa makanan ternyata mampu mencukupi keperluan lemak sihat yang diperlukan tubuh dan bermanfaat untuk anda yang sedang diet. Beberapa makanan seperti  buah-buahan , sayur-sayuran dan minyak zaitun boleh menjadi pilihan terbaik anda.

 

  1. Rehat yang cukup

Tidur sangat penting untuk menjaga berat badan dan kesihatan yang lebih sistematik untuk tubuh anda. Beberapa penelitian telah membuktikan bahawa terlalu sedikit  kualiti tidur merujuk ke penambahan berat badan, mengidam makanan yang tidak sihat  dan peningkatan risiko penyakit jantung dan juga diabetes. Mendapatkan lebih banyak tidur adalah cara mudah untuk menjaga tubuh Anda langsing dan sihat.

 

  1. Mengawal stress

Obesiti adalah salah satu hormon yang berhubungan dengan pengelolaan stres. Ketika Anda sedang stres maka akan mengakibatkan tingkat kenaikan obesiti. Hal ini dapat menyebabkan penambahan berat badan atau ketidakmampuan untuk menurunkan berat badan dan meningkatkan antibodi badan. Usahakan untuk meluangkan waktu untuk bersantai setiap hari meskipun hanya beberapa minit untuk mengatur kortisol yang seimbang. Bagi anda yang sedang bermasalah dengan berbagai kegiatan yang menekan anda secara paksaan sebaiknya anda mengatur jadual kembali untuk mendapatkan pola hidup yang sihat dan menghindari beberapa penyakit yang mungkin timbul ketika stress tidak dapat anda tangani dengan baik.

• Meet the Author ➞ diarikurus1 comment… add one
  • salam sis, saya berat dekat 86 kg, macam ubat saya dah cuba. Saya tinggi 167. saya mengalami masalah perut buncit dan saya belum berkahwin . Apa yang harus saya lakukan ….

    Reply

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x