//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 Manfaat Halia Yang Sukar Dipercayai

50696-ginger-slices

Halia merupakan salah satu daripada ubat-ubatan semula jadi yang berkesan untuk tubuh badan manusia. Halia adalah salah satu daripada makanan yang boleh memberikan satu impak kepada kesihatan anda, kerana ia adalah penuh dengan zat yang sihat untuk badan dan minda anda. Halia boleh dicampurkan dengan air teh bersama madu atau air limau, untuk kesan penurunan berat badan yang mudah dan cepat.

1

1. Membantu Mengawal Kolesterol

Berdasarkan beberapa kajian yang telah dibuat, pengambilan halia boleh memberi kesan yang mendalam ke atas paras kolesterol yang tinggi. Kolestrol yang tinggi sering dikaitkan dengan masalah obesiti yang terjadi dalam kalangan wanita dan lelaki. Tahap kolestrol yang tinggi amat berbahaya kerana ia mendorong kepada obesiti yang mampu membawa penyakit-penyakit berbahaya seperti penyakit jantung dan kanser tertentu. Selain itu, halia juga terbukti bahawa ia dapat membantu mengurangkan kolesterol dengan ketara. Halia juga bertindak sebagai pencair darah dan mengurangkan tekanan darah.

2

2. Meningkatkan Daya Tahan

Untuk pengetahuan anda, halia juga boleh membantu meningkatkan sistem ketahanan tubuh. Halia adalah salah satu penawar sejak sekian lama sekiranya anda berasa sejuk, loya dan selesema kerana ia mempunyai ciri-ciri anti kulat dan anti virus. Ia juga mampu mengurangkan kesejukan dan memberikan kelegaan segera, selain mampu membunuh bakteria yang menyebabkan selsema dan memastikan bahawa ia tidak akan kembali. Jika anda meminum air halia sebagai teh, ia mampu untuk meringankan sakit tekak, batuk berpanjangan serta sesak nafas. Hal ini terbukti kerana halia mengandungi kromium, magnesium dan zink yang boleh membantu mencegah manusia dari berasa seram sejuk, demam dan peluh yang berlebihan. Selain itu, teh halia digunakan untuk menurunkan berat badan kerana ia meningkatkan kadar metabolisme, selain mampu merangsang peredaran darah serta membantu penyingkiran toksin dari badan.

3

3. Membantu kelegaan

Halia amat berkesan dalam mencegah segala gejala mabuk, terutamanya mabuk laut, pening, loya, muntah-muntah, dan berpeluh sejuk. Selain itu, halia juga mampu memberi kelegaan kepada sesiapa yang berasa pedih ulu hati, serta mengalami masalah penghadaman. Ini kerana pengambilan halia akan membantu individu untuk membersihkan usus besar anda. Pembersihan usus besar akan mendorong kepada sistem penghadaman yang baik. Sistem penghadaman yang baik akan membantu seseorang itu dalam menurunkan berat badan mereka dengan lebih banyak dari kebiasaan.

4

4. Mengenyangkan

Di samping membantu mengurangkan lemak, halia juga boleh membantu seseorang berasa kenyang, yang seterusnya akan mengurangkan anda dari mengambil makanan secara berlebihan. Ia juga terbukti dalam menjadi penahan selera makan secara semulajadi yang merupakan cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Penahan selera makan semulajadi adalah selamat dan tidak menyebabkan sebarang pemulihan. Halia adalah hampir bebas kalori, dan apabila digunakan dalam masakan atau dibancuh dalam teh, ia boleh memberi anda sedikit kelebihan dalam memenuhi matlamat kehilangan berat badan anda. Halia dan berat badan pergi bersama-sama dengan baik sebahagiannya kerana halia dikenali sebagai makanan termogenik. Ia meningkatkan suhu badan dan membantu meningkatkan metabolisme, sehingga anda membakar lebih banyak lemak daripada anda hanya dengan berdiet semata-mata.

Woman showing how much weight she lost

5. Membantu Pengeluaran Hormon “Kortisol”

selain itu, halia dapat membantu dalam menyekat hormon “kortisol”. Hormon kortisol adalah hormon steroid yang diperlukan oleh tubuh badan manusia untuk meningkatkan tenaga. Walaubagaimanapun, jika seseorang itu berhadapan dengan tekanan yang berlebihan, ia boleh menyebabkan tahap hormon kortisol meningkat terlalu tinggi. Kadar hormon kortisol yang tinggi boleh meningkatkan lemak secara berlebihan di bahagian perut dan meningkatkan lagi berat badan. Oleh yang demikian, dengan mengamalkan pengambilan halia, ia akan mencegah hormon kortisol yang berlebihan dan secara tidak langsung ia akan mengawal berat badan anda.

6
6. Baik Untuk Penghadaman

Halia mempunyai kesan yang baik terhadap sistem pencernaan anda secara keseluruhan, selain turut membantu untuk mengawal, mengatur serta membantu pergerakan makanan melalui perut anda, iaitu melalui usus kecil dan besar. Apabila semua makanan bergerak secara lancar, anda mendapat manfaat dengan mengurangkan berat badan dengan lebih mudah dan cepat.

• Meet the Author ➞ diarikurus0 comments… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x