//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Rahsia Warna Yang Anda Perlu Tahu Untuk Atasi Masalah Kesihatan

Adakah anda sering mengalami masalah sakit kepala, tertekan atau sering rasa mengantuk?. Tetapi tahukah anda bahawa warna mampu menghapuskan masalah tersebut.

MERAH
MENGHILANGKAN MASALAH SAKIT KEPALA

m

Kajian telah mendapati bahawa warna merah dapat membantu untuk mengurangkan rasa sakit kepala.. Oleh itu jika anda mengalaminya , letakkan tuala lembab berwarna merah diatas mata anda. Ia mampu meningkatkan peredaran darah serta melonjakkan adrenal.
Akan tetapi, warna merah tidak digalakan pengunaannya secara keterlaluan kerana ia merangsang sistem badan dengan terlalu kuat dan boleh mengakibatkan suhu badan meningkat dengan cepat serta menigkatkan tekanan darah meningkat

 
BIRU
MENGURANGKAN TEKANAN DITEMPAT KERJA

b

Anda rasa tertekan ? Cuba fokuskan mata anda kepada sesuatu yang berwarna biru.Ia berupaya merangsangkan suasana tenang dan ianya dapat mengurangkan tekanan darah. Cuba ubah “screen saver” computer anda kepada warna-warna yang dapat membuatkan anda merasa tenang dan kurangkan rasa tegang.
Selain warna biru, adalah warna yang melegakan, tenanag dan damai kepada system badan. Ia memberi kesan rehat, sihat dan selamat kepada minda.

 
MERAH JAMBU
ELAKKAN INSOMNIA

9.-Pink

Jika anda mengalami masalah sukar untuk tidur yang selesa diwaktu malam, apa kata anda mencuba petua ini. Hiasi bilik tidur anda dengan warna tersebut.Kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai dan selesa. Suasana yang romantik. Biasa nya warna ini sering dihiasi dalam kamar bayi dan kanak-kanak.

 
JINGGA
CERIAKAN MOOD ANDA

j

Apabila anda merasa murung atau cuba untuk mengembalikan tenaga anda, cuba sesuatu yang berwarna jingga. Ini kerana warna ini berfungsi menceriakan mood anda. Warna ini juga mampu meningkatkan selera jika dihiasi di ruang makan.
Akan tetapi, kanak-kanak tidak digalakan mengunakan warna ini di persekitaran dan pakaian kerana akan terdorong menjadi hyperaktif.

 
HIJAU
LENYAPKAN KELETIHAN

green-desktop

Terdapat pendapat yang mengatakan warna ini mampu mengatasi keletihan kerana ianya memberi kesan positif dalam sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan .
Warna hijau seeloknya dipakai oleh mereka yang sedang sakit. Dalam keadaan tubuh yang sakit memerlukan rehat yang cukup bagi membolehkan ia menjana kembali kekuatanya. Dengan suasana yang harmoni di dalam tubuh, ia boleh membantu system imun tubuh untuk melawan penyakit atau virus. Ini kerana jika tubuh yang tidak cukup rehat akan bekerja dalam situasi tertekan dan sukar untuk sembuh. Kerana itulah pesakit hospital pakau baju hijau.

• Meet the Author ➞ diarikurus0 comments… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x